Sammenholdet på Vestermarken

Vestermarken har haft forsamlingshus siden 1889. Det kommer der et 50-års-jubilæum ud af.
Vestermarkens Forsamlingshus fyldte den 4. maj 2013 50 år. Men det har langt dybere rødder i den gamle bymark og står i dag som et symbol på, at en særlig identitet har overlevet på kanten mellem land og by.Et hyggeligt kig mod den forhenværende gymnastiksal, der nu er teater- og mødesal. Huset har to sale.
»Uden Vestermarkens Forsamlingshus havde vi ikke Vestermarkens Ungdoms- og Gymnastikforening - og omvendt. De to er flettet ind i hinanden. Begge står for kammeratskab og bredde,« siger Bent Schou Jensen, der er blandt veteranerne i både hus og forening.

Fra venstre: forhenværende forpagter Jim Jørgensen, forpagterne Thomas og Heidi Jørgensen, Bent Schou Jensen og Steen Maagaard.
I 1889 gik gode, kristne højskolebønder på Vestermarken sammen om at etablere Vestermarkens Forsamlingshus. Det var til kristelige og oplysende foremål, mens politik var bandlyst. Et ret stort forsamlingshus med to sale. Den store havde plads til 200 gæster og rum til karlegymnastik efter Niels Bukhs metoder.

Syv hjemløse år
I 1956 lod ejerne sig lokke af et tilbud fra de unge fabrikanter Richard Pedersen og Verner Korsgaard. Disse overtog en gæld på 1400 kroner og betalte oveni 9400 kroner for huset. I lokalerne begyndte de at producere vaskemaskiner.
Elektriker Tage W. Nielsen lejede et lille hjørne. For ham var hjemmefrysere sagen, og dem stod han og makkede med. I 1959 købte han hele huset, og kølevirksomheden Frigor var virkelighed. Det oprindelige forsamlingshus er i dag kapslet inde i industrikomplekset.
»Men det var nu utroligt, at de solgte forsamlingshuset uden at have noget andet i stedet. Først i 1962 købte en række interessenter Vestermarkens Skole, der lukkede året før. Og endnu et år gik med masser af frivillig arbejdskraft, før vi igen havde et forsamlingshus,« siger Jim Jørgensen, mangeårig formand for foreningen og gennem 23 år forpagter sammen med hustruen Klara.
Heidi og Thomas Jørgensen, sønnen og svigerdatteren, overtog for et par år siden forpagtningen og forpagterboligen, og de fører arbejdet videre i den gamle ånd.
»Vestermarkens Forsamlingshus er det eneste forsamlingshus i hele kommunen med betjening. Vi sørger for mad og rengøring - og at alt er, som det skal være. Vi bor her jo,« siger Thomas Jørgensen.

Kendte amatører
Huset har op imod 160 arrangementer om året. Og bredden er stor, lige fra due-, hønse og kaninavlere til logen Prima Vista. Vestermarkens Ungdoms- og Gymnastikforening har sin egen ende med klublokale og omklædningsrum.
Forsamlingshuset på Holstebrovej 74 var i mange år kendt for sin amatørscene. Aktører og tilskuere kom gerne langvejsfra. Men på én gang trådte en række af de gamle, garvede folk ud, og nye stod ikke parate.
»Vi skal også i tide sørge for yngre kræfter i vores dejlige forsamlingshus. Det kniber såmænd ikke med unge, frivillige kræfter, når vi sætter i stand, men vi kan også bruge nogle yngre interessenter,« siger Jim Jørgensen, der er fungerende formand for huset.
Dagen fejrer Vestermarkens folk med en festmiddag. I dagens anledning udkommer et historisk skrift, der i tekst og billeder beskriver en række ejendomme i området. Festtalen har Bent Schou Jensen lovet at tage sig af.